Lottosajt bröt med spellagen

4.10, 11:54 A.Alfredsson
Uppdaterad: 7.10, 11:55

Spelbolaget United Lottery Solutions har varnats av Spelinspektionen. Bolaget ligger bakom sajten Lottoland.se och har brutit mot den svenska spellagen som infördes den 1:a januari 2019. United Lottery Solutions har dömts till att betala böter på 700 000 kronor. Spelbolaget har anordnat skugglotterier, vilket innebär att spelare satsar pengar på utgången i ett annat lotteri. Denna typ av vadslagningen är inte tillåtet när bolaget har svensk spellicens även om det kan vara tillåten om bolaget har licens från ett annat land.

Vadhållning och skraplotter

Lotteriinspektionen bytte namn till Spelinspektionen i samband med att den svenska spellagen infördes. Det är den myndighet i Sverige som ansvarar för att spelverksamhet utövas på ett lagligt sätt. United Lottery Solutions har dömts till allvarliga överträdelser. Bolaget har förutom att det har anordnat vadhållning på Eurojackpot utan tillstånd även tillhandahållit skraplotter på nätet. Spelbolaget saknar tillstånd för att sälja skraplotter på nätet och även saknar tillstånd för vadhållning från Svenska Spel som har licens för Eurolotteriet.

Svenska spellagen

Tidigare rådde spelmonopol i Sverige men när spellagen infördes så ersattes monopolet med ett licenssystem. Spelbolag baserad i utlandet kan konkurrera på samma villkor som Svenska Spel och ATG. Alla bolag som vill erbjuda spel på den svenska marknaden måste ansöka om licens hos Spelinspektionen. Spelinspektionen utför regelbundna kontroller av spelbolagen för att försäkra sig om att ett bolag följer den nya spellagen. Den nya lagen skapades med tanke på att ge spelare en säkrare spelupplevelse.

Varning och sanktionsavgift

Lottoland har upphört att erbjuda lotterna på sina svenska sidor men trots det så anser Spelinspektionen att bolaget skulle få en varning och betala en sanktionsavgift. Lotterna hade funnits tillgängliga på spelsajten under en längre tid, vilket anses som en allvarlig överträdelse. Lotterna kan nu endast erbjudas av spelbolaget via sajter som är baserade utanför Sverige. Den svenska spellagen är en av de hårdaste i världen och Spelinspektionen tvekar inte att utförda sanktioner till bolag.

Anna
Alfredsson

Betygsätt

Röster

0